Te és a stresszed

A stresszkezelés személyes oldala

„Szétrobban a fejem! Torkig vagyok! Görcsbe rándul a gyomrom! Gombóc van a torkomban!”, és még mennyi, akár nyomdafestéket nem tűrő kifejezésünk van a stresszre. Már önmagában az is egyéni, hogy ki, milyen kifejezéseket használ stresszes helyzetekben, és persze az is, hogy ki, mikor használja őket, hiszen mindenkinek más-más helyzet okozhat feszültséget. Így, ha hatékonyabban akarunk megküzdeni a feszültségeinkkel, ebben az esetben sem mehetünk el (mint más problémák esetében sem), a személyes jellemzők mellett. Szerencsére ma már sok forrásból szerezhetünk információt a stresszkezeléssel kapcsolatban, de az általános módszerek, akkor lesznek igazán hatékonyak, ha saját magunkra szabjuk ezeket.

A stressznapló

A stressz személyes jellemzőinek feltárásában segít pl. a stressznapló, aminek segítségével jól azonosíthatóak azok a helyzetek, amelyekben nehezebben boldogulsz a stresszel. A napló elkészítéséhez ad segítséget a következő szempontsor:

  • Készítsd el a saját stresszskáládat!

 

  • Néhány hétig kövesd nyomon, mit csináltál, kivel találkoztál, mikor érezted magad stresszesnek.
  • Írj bejegyzést, amikor stresszesnek érzed magad. Jegyezd le az időt, a helyet, a szituációt, és azt, hogy mi történt, amikor stresszesnek érezted magad. Próbáld meg, megtalálni a stressz gyökerét, légy őszinte magaddal, amikor leírod, hogyan érezted magad. Írd le minél részletesebben, ahogy csak tudod!
  • Jegyezd le a testi érzeteidet is.
  • Osztályozz a stresszskálád alapján.
  • Osztályozd azt is, hogy milyen hatékonyan tudsz „működni” ezen a stresszszinten. 1=nem vagyok hatékony; 10=maximálisan hatékony vagyok.

 

További technikákkal hamarosan jelentkezem!

Ha több kérdésed van a témával kapcsolatosan, ill. szeretnéd még hatékonyabbá tenni a stresszkezelésed, akkor jelentkezz egy tájékozódó (orientációs) beszélgetésre az oldalon. Itt válaszokat kapsz a kérdéseidre, és ha úgy döntesz, és megtisztelsz a bizalmaddal, akkor „személyi lélekedzőként” segítem a munkád.

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Twitter
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük